Javno kupatilo

Javno kupatilo - Rekonstrukcija

Obrenovačka banja je, nažalost, posle Drugog svetskog rata zapuštena.

Dolaskom Milana Marošanina 2010. godine u Javno komunalno preduzeće „Obrenovac" na mesto inženjera investicija kreće inicijativa da se uđe u proces rekonstrukcije Stare banje. Ako ništa drugo, da se bar, uradi sva neophodna projektna dokumentacija.

Projektni biro „Trag" je uradio kompletan projekat rekonstrukcije, koja je po predračunu trebalo da košta oko 60 miliona dinara.

Nakon toga, 2012. godine, od strane Instituta za rehabilitaciju Beograd, urađena je kompletna analiza vode i dobijeni su rezultati. Iste godine, urađena je sanacija bunarske bušotine iz 1928. godine. Sanaciju, kao i merenje izdašnosti bunara, obavila je firma „BeoGeoAkva“ iz Beograda. Na osnovu kapaciteta i kvaliteta vode kreirana je strategija rekonstrukcije i sanacije Stare banje.

Direktorka Instituta za rehabilitaciju, profesorka Gordana Popović, inače, stručni saradnik za balenologiju i stručnjak koja, na celoj teritoriji Republike Srbije, izdaje dozvole za rad svih banja rekla je kad su rezultati bili gotovi:
-Ono što vi imate u Obrenovcu, nema niko u Srbiji!

Naravno, uz konstataciju, da kada bismo našu banjsku mineralnu vodu pomešali sa običnom zemljom, dobili bi smo kvalitetnije lekovito blato, nego što ga ima, recimo, nadaleko poznati Igalo.

Za realizaciju rekonstrukcije bilo je presudno postavljenje Milana Maršanina, a nakon toga i izbor, za direktora Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca. Tada počinje rad na projektima rekonstrukcije sa inženjerima iz Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca, pre svih sa Snežanom Čolović, Borom Đorđevićem, pa Draganom Ilić, Zoranom Prvulovićem... Svi raniji projekti su preprojektovani, dobijene neophodne dozvole, rešenja o izgradnji i, jednostavno, ušlo se u početak rekonstrukcije Stare banje.

Prvi novac u značajnijim iznosima, koji nam je stigao posle tačno 120 godina, dobijen je od Ministarstva turizma i telekomunikacija i to u iznosu od 20 miliona dinara. Prvi put i Opština Obrenovac, izdvaja iz budžeta osam miliona dinara. Sva ta sredstva su odmah „aktivirana“, i urađena je u 2017. godini, rekonstrukcija Lamele ,,B" starog banjskog kompleksa, odnosno, desna strana, kada se ulazi iz glavne ulice u banju.

Podno grejanje, ne samo za banjska kupatila, već i za prateće kancelarije omogućuje rad Banje ne samo leti kao do sada, već tokom cele godine.

Ukupna vrednost izvedenih radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta Lamela B je 23.319.668,50 dinara bez PDV-a, odnosno 27.983.602,20 dinara sa PDV-om.

Kotlarnica, ona stara, i po svemu devastirana, na red je došla za sanaciju, odnosno potpunu rekonstrukciju u zimu 2018. godine. Rešili smo se, konačno, uglja. Danas se to kaže, „prljave tehnologije“. Novi kotao za dogrevanje mineralne vode, sada je na pelet.

Kotlarnica je opremljena novim izmenjivačima za grejanje vode, rekonstruisana je hidroforska oprema za crpljenje vode i u sklopu elektro radova, automatizovan je kompletan rad.

Ukupna vrednost izvedenih radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta kotlarnice Stare banje u Obrenovcu je 13.184.500,85 dinara bez PDV-a, odnosno 15.821.401,02 dinara sa PDV-om.

Krajem 2020. godine, uprkos pandemiji kovida 19 završena je i rekonstrukcija Lamele A. Ukupna vrednost izvedenih radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta Lamela A je 40.920.202,92 dinara bez PDV-a, odnosno 49.104.243,50 dinara sa PDV-om.

Danas, nakon rekonstrukcije Stara banja ima 29 kada od kojih su 2 za invalide.